logo pamak3

Δεν είναι εύκολο να «κάνετε ένα παιδί να αφήσει το κινητό, τον υπολογιστή ή την τηλεόραση για χάρη του βιβλίου, το οποίο αδυνατεί να ανταγωνιστεί την ψυχαγωγία που παρέχει η τεχνολογία σήμερα. Δεν είναι, όμως, αδύνατο.
Επιλέξαμε δοκιμασμένες συμβουλές από γονείς, εκπαιδευτικούς και παιδοψυχολόγους για το πώς, προσπαθώντας λίγο παραπάνω, μπορεί κανείς να βοηθήσει το παιδί του, όχι μόνο να μάθει να διαβάζει, αλλά και να θέλει να το κάνει. Η αρχή για να επιτευχθεί αυτό πρέπει να γίνει από τα λογοτεχνι¬κά βιβλία, τα οποία έχουν την ικανότητα να κερδί¬σουν το παιδί. Ένα παιδί που έχει μάθει να διαβάζει λογοτεχνικά βιβλία μπορεί πιο εύκολα να διαβάσει και βιβλία για το σχολείο. Ωε εκ τούτου, ένα παιδί που έχει μάθει να διαβάζει έχει περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας στις σχολικές εξετάσει. Ξεκινήστε από το βιβλίο


Δώστε στο παιδί σας ένα βιβλίο με θεματολογία που ενδιαφέρει εκείνο, όχι εσάς. Αν το παιδί σας βρί¬σκεται στα πρώτα χρόνια της εφηβείας του, για πα¬ράδειγμα, προτιμήστε βιβλία όπως η σειρά του Harry Potter, της J. Κ. Rowling, ενώ για μεγαλύτερους εφήβους επιλέξτε την δημοφιλή σειρά της Stephanie Mayer με τους ερωτευμένους βρικόλακες.
Για να επηρεάσετε ακόμα περισσότερο ένα παιδί να διαβάσει πρέπει να διαβάζετε και εσείς.
Με αυτόν τον τρόπο θα του δείξετε ότι το διάβασμα είναι σημαντικό και θα το κάνετε να σας μιμηθεί. Κλείνοντας την τηλεόραση και ανοίγοντας ένα βιβλίο, στην πραγματικότητα ανοίγετε ένα ακόμα παράθυρο στα ενδιαφέροντα του παιδιού.
Αφού το παιδί ολοκληρώσει το βιβλίο που διάβαζε, συζητήστε μαζί του για το βιβλίο αυτό. Ρωτήστε το για την ιστορία, δείξτε του τι διαβάζετε εσείς αυτόν τον καιρό. Η ανταλλαγή πληροφοριών για τα βιβλία, όχι μόνο θα κάνει το παιδί σας να ενδια¬φερθεί ακόμα περισσότερο γι' αυτά, αλλά και θα αποτελέσει ιδανικό ποιοτικό χρόνο για την μεταξύ σας σχέση. Αν, μάλιστα, σταδιακά αποκτήσει το παι¬δί σας κάποιον αγαπημένο συγγραφέα, φροντίστε να του παρέχετε πληροφορίες γι' αυτόν -π.χ. για νέα του βιβλία και αν είναι 'Έλληνας συνοδεύατε το παιδί σε τυχόν παρουσιάσεις βιβλίων του, στις οποίες μπορεί να παρίστατο και ίδιοι .
Τέλος, δημιουργήστε σιγά-σιγά μία βιβλιοθήκη για τι παιδί σας σε κάποιον χώρο του σπιτιού, στην οποία θα μπορεί να ανατρέχει για καινούργια αναγνώσματα. Ένας καλός τρόπος να την γεμίσετε είναι να επισκέπτεστε τακτικά εκθέσεις βιβλίου, ενώ μέχρι τότε μπορείτε να πηγαίνετε μαζί είτε στην δημοτική βιβλιοθήκη της περιοχής σας είτε στην εθνική βιβλιοθήκη, από όπου θα μπορεί να δανείζεται τα βιβλία που τον/την ενδιαφέρουν.
Η οργάνωση είναι ένα από τα σημαντικότερα μυστικά του επιτυχημένου μαθητή. Οργάνωση δεν σημαίνει μόνο ένα ημερολόγιο ή ένας πίνακας με χρονοδιάγραμμα εξετάσεων/ μαθημάτων και ωρών διαβάσματος του παιδιού/ Όταν πρόκειται για περίοδο εξετάσεων, και δη σημαντικών, καλό είναι όλη η οικογένεια να μπει σε ένα σχετικό πρόγραμμα. Να υπάρχει, για παράδειγμα, μία συγκεκριμένη ώρα φαγητού και να σέβονται τα υπόλοιπα μέλη τις ώρες που το παιδί θα διαβάζει, αφήνοντάς το ανενόχλητο.
Βοηθήστε το παιδί να συγκεντρώνεται στο διάβασμα του είτε παρέχοντάς του μπλοκ για σημειώσεις -και ενθαρρύνοντάς το να κρατά σημειώσεις-, εξηγώντας του την σημασία τους όταν θα κάνει επανάληψη, είτε αγοράζοντάς του ένα λεξικό ή ένα βοήθημα για να ανατρέχει όταν θα δυσκολεύει να κατανοήσει κάτι. Ακόμα, αφήστε το παιδί να κάνει τακτικά, μικρά διαλείμματα για να ξεκουράζεται και να μπορεί να επιστρέψει με πιο καθαρό μυαλό στο διάβασμα.
Τέλος, καλλιεργήστε στο παιδί εμπιστοσύνη στον εαυτό του και τιε δυνάμεις του. Οι εξετάσεις μπορεί να είναι τραυματική εμπειρία για πολλούς μαθητές, κυρίως λόγω το άγχους που τους δημιουργεί το ενδεχόμενο αποτυχίας. Εξηγήστε στο παιδί ότι το διάβασμα της τελευταίας στιγμής δε πρόκειται να σώσει την κατάσταση -είναι προτιμότερο ν ξεκουραστούν τις τελευταίες τους ώρες πριν το μεγάλο τεστ. Πείτε τους να είναι ήρεμοι, να πάρουν μια βαθιά ανάσα και να συγκεντρωθούν στις απαντήσεις που πρέπει να δώσου\ Και αν τους δείτε υπερβολικά στρεσαρισμένους σε σημείο ... ανησυχητικό- εξηγήστε τους ότι, ακόμα κι αν αποτύχουν, δεν χάθηκε ο κόσμος! Και σίγουρα δεν χάθηκε αγάπη σας γι' αυτούς.

Επιμέλεια: Άλκη Παπακυρίτση